Архитект. принципи на хореографска режисура в балетното изкуство

15.00лв.

Категория:

Архитектонични принципи на хореографска режисура в балетното изкуство.

„Архитектонични принципи на хореографска режисура в балетното изкуство“ на проф. Анелия Янева от Института за изследване на изкуствата на БАН е третият по ред том от серията „De Artibus Monographiae”.

Един от съществените приноси на това изследване е въвеждането на понятиен език в българската литература за балетното изкуство, както и дефинирането на отличителните му характеристики. Изясняването на понятията е важно за определянето на йерархичните зависимости и взаимовръзки, които да образуват едно цяло –  завършената художествена форма.

Като доказателства за тезите си, проф. Янева привежда много примери от балетното творчество и съчетавайки теорията с емпириката, успява да постигне максималното в рамките на своето изследване.

Синтезът между изкуствата също е проблем, който авторката засяга в монографията, като обяснява взаимовръзките между композитор, диригент, сценограф, костюмограф, хореограф и режисьор за изграждането на цялостната концепция на една балетна творба.

Проф. Анелия Янева е доктор по балетознание на ИИзкИ – БАН, защитава дисертация по История на танца в Санкт Петербург. 

Като хореограф поставя повече от  10 самостоятелни сюжетни балета и 70 хореографски миниатюри. Автор е на 14 самостоятелни книги за балет и съавтор в 7 енциклопедични издания.

Носител е на много награди за хореография, преподавателска и научна дейност. Ръководител на изследователска група „Музикален театър“ в Института за изследване на изкуствата на БАН.

Проф. Янева е преподавател в катедра „Хореография“ на ЮЗУ „Неофит Рилски“, дипломиран хореограф-режисьор. Тя е създател на повече от 20 самостоятелни сюжетни балета и около 90 хореографски миниатюри в Санкт Петербург, Стара Загора, Плевен, Русе, София, Благоевград, Варна, Добрич и др.

В новата си книга проф. Янева представя принципи и закони на структуриране на три основни и задължителни за съвременната хореография подразделения: хореографска композиция, хореографска драматургия и хореографска режисура.

Отзиви

Все още няма отзиви.

Напишете първия отзив за „Архитект. принципи на хореографска режисура в балетното изкуство“

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *