История на Българския Театър Том 4

18.00лв.

Категория:

История на Българския Театър Том 4

Книгата предлага на читателя реконструкция и аналитичен поглед към един от най-интересните периоди от историята на българския театър – времето между двете световни войни на ХХ век.

През 20-те, 30-те и началото на 40-те години на отминалото столетие театърът става неразделна част от модерния начин на живот в големите градове на страната и предизвиква вниманието както на интелектуалния елит, така и на управляващите кръгове.

Това са годините, когато българският театър се включва в културния диалог с Европа и света чрез превода на драматургични текстове, чрез привличането на режисьори чужденци в постановките, чрез следването на световни образци на театралната архитектура и дизайн.

Тогава се създава и нова българска драматургия, която Йордан Йовков, Рачо Стоянов, Ст. Л. Костов, Георги Райчев завещават като „класическа“ на следващите поколения.

А на сцената наред с имената на актьори като Васил Кирков, Кръстьо Сарафов, Сава Огнянов, Адриана Будевска се утвърждават и нови актьорски дарования – Георги Стаматов, Иван Димов, Константин Кисимов, Владимир Трандафилов, Борис Михайлов, Зорка Йорданова, Петя Герганова, Ирина Тасева и още много други. Налагат се и фигури на талантливи български режисьори, сценографи, композитори.

Авторите на изследването са театроведи, проявяващи последователен интерес към историята на българския театър и отразили своите анализи в публикуването на самостоятелни монографии, студии и статии върху разглежданите проблеми и художествени практики.

Отзиви

Все още няма отзиви.

Напишете първия отзив за „История на Българския Театър Том 4“

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *