Музикалната философия

16.00лв.

Категория:

Музикалната философия

Музикалната философия се корени в познатата практически на всички културни времена и пространства свързаност на музиката с пределните определения на универсума.

Но ролята на музиката в онтологичните и космологичните представи за основанията на съществуващото винаги е била загадка, дори и когато се отрича като илюзия или пък обратно – когато възбужда метафизическото въображение до химерични решения.

Става дума за никога не секвалите претенции музиката да е нещо много особено и всеобхватно. Няма как обаче да бъде наистина изпитано дали тези претенции са основателни, без решително да се допусне тяхната истинност.

Музикалната философия не е нищо повече от безрезервно приемане на тази истинност, но единствено с цел безусловно и безкомпромисно да се изпита докрай какво от такава гледна точка може да се прозре за съществуването.

Това означава в самото долавяне „какво казва“ музиката да се чуе какво може от позицията на музикалното да се каже за човека и битието.

Сборникът е опит да бъде представен Академичният център „Fundamenta musica“ не като център за „музикална философия“, от една страна, и от друга – за „хуманитаристика“, а като център за „музикална философия и хуманитаристика“ – за онова всестранно хуманитарно търсене, което се осмелява максимално строго да изходи от позицията на самата музика.

Отзиви

Все още няма отзиви.

Напишете първия отзив за „Музикалната философия“

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *