Музикалният смисъл

6.00лв.

Категория:

Музикалният смисъл

Според добре известната традиция, която започва с изследванията на Готлоб Фреге, смисълът винаги се осветлява във връзка с изказването и неговото значение.

В тази традиция музикалният смисъл се тематизира в дискурсивната рамка, чието средоточие винаги остават музикалната знакова система и начините, по които в нея е означено или може да бъде означено музикалното.

В перспективата на такова виждане винаги се изправя музикалният семиозис във всичките му семантични, синтактични и прагматични аспекти, а музикалният смисъл е търсен в екстензионално-интензионалните, денотативно-конотативните напрежения на музикалното изразяване.

В. Култура, Брой 20 (2459), 22 май 2007 г. … Да се чете този труд е предизвикателство към чувството за мисловно езиков стил. Това особено оцветява прочита на последната глава, посветена на музикалната тишина като пределно онтологично условие за отключване на музикален смисъл „като тъждество у мен на битие, съ-битие и събитие.“

Финално се явяват два образа на музиката. Първият е гротесков – музиката е бъбривост, подтананикане. Вторият образ е на музиката-саморазкриване: разкрива ни каквито се оказваме, когато сме непотулени от самомнение.

Прочитът на най-новия труд на Иля Йончев „Музикалният смисъл“ напомня по радостен начин, че точно той е преподавател по „Музикална естетика“ в Националната музикална академия, разширена от него, естествено, като Философия и естетика на музиката

Отзиви

Все още няма отзиви.

Напишете първия отзив за „Музикалният смисъл“

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *