Разказът на един музиковед

10.00лв.

Категория:

Разказът на един музиковед

РАЗКАЗЪТ НА ЕДИН МУЗИКОВЕД е мемоарно-автобиографична книга за един живот, разказан фрагментно.

Розмари Стателова (родена във Варна през 1941 г.) израства в поликултурна семейна среда, което има важна роля в по-нататъшното є развитие.

Акцентът върху музиката в тази среда – майката свири на пиано, бащата на цигулка – я насочва от малка към музикалното поприще.

Завършва средно и висше музикално образование и с подкрепата на съпруга си, музиковеда и композитора Слав Кожухаров, се посвещава на осмислянето на явленията в музиката и музикалната култура.

Представен е пътят, който изминава от ранните опити като музикален критик до зрелите є музикално-антропологични изследвания.

Като учен музиковед в БАН (Институт за изкуствознание) участва в много международни научни проекти, които я отвеждат в различни страни. Тези пътувания, описани ярко, запознават читателя с интересни обекти от музикалната география на съвременния свят.

Проф. Розмари Стателова е доктор на изкуствознанието. Изследва музиката и музикалната култура с етномузиколожка и културологична ориентация.

Членува в Международния съвет за традиционна музика (ICTM) и в Съюза на българските композитори, секция „Музиколози“.

Автор е на единадесет книги и стотици студии и статии в областта на популярната музика, младежката музикална култура, музиката на малцинствата и друга актуална музикалнокултурна проблематика. Освен в България, нейни трудове са публикувани в Германия, Унгария, Русия, Финландия, Франция, Полша и Хърватия.

Отзиви

Все още няма отзиви.

Напишете първия отзив за „Разказът на един музиковед“

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *