Симфонична фантазия „Зайченцето бяло“

30.00лв.

Категории: ,

„Зайченцето бяло“ звучи за пръв път в ефир през 1946 година по Българското национално радио. Бързо се превръща в една от най-обичаните и емблематични за съвременната българска култура детски песни.
Автор на музиката е българският композитор Петър Ступел. Автор на текста е поетесата Леда Милева.

Идеята за написването на симфоничната фантазия базирана на популярната тема е на композитора Пламен Цветанов. Симфоничната фантазия е написана по повод 100-годишнината от рождението на Петър Ступел.

Написването и е частично финансирано от Национален фонд “Култура” след предложен проект от автора.

Произведението е за голям симфоничен оркестър и следва отблизо историята на оригиналната песен, предавайки разказа чрез абстрактния език на музиката.

Един от най-забележителните елементи на тази симфонична фантазия е средната част, която демонстрира впечатляващото музикално майсторство на Цветанов.

Тя е бароков тип фуга оркестрирана в неоромантичен стил, която не само обръща основната тема на песента огледално, но също така обърнатата тема звучи в минор. Инверсията е точно там, където темата отразява момента, в който малкото зайче разбира, че се е изгубило в тъмната гора.

Симфоничната фантазия „Зайченцето бяло“ е впечатляваща и емоционална творба, която прави реверанс към таланта на един от най-известните български творци.

Докато оригиналната песен е утвърдена част от българската култура, тази симфонична фантазия добавя ново измерение към историята, като използва абстрактния език на музиката, за да предаде разказа по уникален и въздействащ начин.

За Автора:

Пламен М. Цветанов е български пианист и композитор. Роден е в град София.

Още от ранна възраст проявява музикален талант и по препоръка на композитора Методи Иванов “Мечо” започва музикалното си образование едва на три годишна възраст.

Първите си стъпки като пианист прави в класа на проф. Милена Куртева, която по това време е и директор на Средно Музикално Училище “Л. Пипков” в София.

През 1992 година, е приет там в класа на прекрасния пианист и педагог Илия Лозанов.

През 2004 година е приет в Националната Музикална Академия “проф. Панчо Владигеров” в класа на доц. Борислава Танева, а по-късно продължава при доц. Теодора Несторова. Приет е в топ 5 от кандидатите. В музикалната академия често посещава и часовете на проф. Атанас Куртев. Завършва магистратура през 2009 година.

Композиторската си кариера също започва от рано – още в музикалното училище. Бързо се утвърждава с умението и таланта си и през 2004 година пише музиката към спектакъла “Омагьосаният Файтон”, който е базиран изцяло върху неговата музика и е посрещнат с огромен успех както в България, така и по света.

Музиката на младия композитор получава заслужени овации и признание. Това му отваря вратите към киното и театъра и води до множество композиции за сцената и екрана. Пламен Цветанов е автор на музиката към 18 анимационни филма, два игрални филма, 20 театрални постановки, един мюзикъл и редица клавирни произведения.

През 2006 година е поканен да напише музиката към дигиталната презентация за приемането на България в Европейския Съюз.Пламен е доказан пианист с богата концертна дейност както в България, така и по света. Носител е на награди от национални и международни конкурси за пиано и композиция.

"Зайченцето бяло"

„Зайченцето бяло“ симфонична фантазия

Отзиви

Все още няма отзиви.

Напишете първия отзив за „Симфонична фантазия „Зайченцето бяло““

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *