Знанието за музиката – II том

20.00лв.

Категория:

Знанието за музиката – II том

Двутомникът е внушителен, като първият том е публикуван през март, а вторият – през юни тази година.

Краткото представяне на втория том на гърба на книгата ни казва:

Всеки един от вековете в периода от ХVІІ до ХХ внася нещо ново в хранилището на идеите за музиката. Заедно с това всеки от тях представя своята версия на отношението между музика и философия, различна от господстващата в предишните.

Векът на музикалния барок разклаща равновесието между musica mundana, musica humana и musica instrumentalis, охранявано през Средновековието от авторитета на Боеций, и хвърля усилия за разработването на технология, по която звучащата музика (instrumentalis) ще упражнява контрол върху човешката (humana).

Музикалният ХVІІІ век изправя един срещу друг теоретика на музиката и универсалния философ, опитващ се да оспорва неговите постановки, но неспособен на равностоен диалог.

ХІХ век е белязан с ново противопоставяне – между музикалната естетика, формираща се като самостоятелна наука (Ханслик), и възгледите на онези философи, които засвидетелстват специален интерес към музиката (Шопенхауер и Ницше).

Осмисляна в близката история като израз на човешки чувства или феномен на красивото, като непосредствена проява на волята или първична Дионисова стихия, през ХХ век музиката дава да се разбере, че е способна да изказва истината на битието.

Пред този, който дръзне да последва тази нейна способност, тя поставя ново изискване: да й се отдаде изцяло, да не я изоставя никога в своето човешко съществуване, ако очаква от нея да му открие познавателните възможности, които самата тя, музиката, носи в себе си.

Кристина Япова е музиколог, доктор на изкуствознанието и професор в Института за изследване на изкуствата – БАН. Автор е на книгите: Църковност и музикално мислене. С примери от творчеството на Добри Христов (2006), Музиката на горните сърпа (2007), Звук и етос. Вариации върху тема от Боеции (2011), Музика и логос. „Мойсей и Арон“ на Шьонберг (2015) и др. Сред студиите II от 2019 година са: Музикологията днес в опита на своите исторически понятия, „Утешението на Философията“ на Боеции като музикално упражнение на дутата, Philosophy vs. Musical Aesthetics -On an (Im)possible Dialogue in 19th Century

Отзиви

Все още няма отзиви.

Напишете първия отзив за „Знанието за музиката – II том“

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *